Greune Ster

Greune Ster maatschappelijke parel voor De Lutte

Met de befaamde Greunen Stet in het Lutterzand heeft De Lutte al veel langer een landschappelijke parel in huis. Sinds vrijdag 18 oktober beschikt het dorp echter ook over een maatschappelijke parel in de vorm van de Greune Ster. Een duurzaam, creatief en groen ontmoetingspunt in combinatie met een dorpsmoestuin bij het dorpshoes Erve Boerrigter.

De officiële ingebruikname van de Greune Ster was de afsluiting van een bijzonder project, dat met veel zelfwerkzaamheid en diverse subsidies gerealiseerd kon worden. Eind 2015 werd in het bestuur van dorpshoes Erve Boerrigter voor het eerst gesproken over de bouw van een multifunctioneel gebouw en de uitbreiding van een bescheiden moestuin. Een ambitie die alleen verwezenlijkt kon worden met behulp van een bijdrage uit de Leader-subsidieregeling voor Noordoost-Twente. Vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling kent Leader subsidies toe aan projecten ten goede komen aan de leefbaarheid van het platteland.

In het voorjaar van 2018 kwam het verlossende bericht dat vanuit de Leader-regeling een bedrag van circa 63.000 euro was toegekend voor de realisatie van de Greune Ster. Omdat inmiddels ook bijdragen waren binnengekomen van de NAM (circa 7.000 euro), Oranjefonds (10.000 euro) en de Bernardus Stichting uit Losser (10.000 euro) kon in het voorjaar van 2019 een begin worden gemaakt met de feitelijke bouwwerkzaamheden. Een groep enthousiaste vrijwilligers klaarde deze uitdaging in krap vier maanden tijd. Het resultaat is een prachtig mutlifunctioneel gebouw met een oer-Twentse en ambachtelijke uitstraling. Blikvanger van de Greune Ster is een fraai atelier, dat gebruikt kan worden voor groene en creatieve activiteiten en cursussen. Naast een magazijnruimte voor het dorpshoes en een opberghok voor alle tuingereedschappen biedt de Greune Ster onderdak aan de Jeu de Boules Vereniging Dorp De Lutte, die vorige week zeven banen in gebruik heeft genomen bij het dorpshoes.

De opbrengst van de dorpsmoestuin wordt gebruikt voor de gezonde maaltijden die in het dorpshoes worden klaargemaakt. Voor de bezoekers van de dagvoorziening van de Zorggroep Sint Maarten, maar ook voor de deelnemers aan de Actieve Ontmoeting. Omdat het atelier geschikt is voor activiteiten die niet in het dorpshoes kunnen worden gehouden, fungeert het als verlengstuk van de dorpsboerderij. Daarnaast is het de bedoeling dat zowel het atelier als de dorpsmoestuin als een ‘groen’ leslokaal gebruikt worden door leerlingen van de Plechelmus-basisschool. Vanuit het Coöperatiefonds van de Rabobank Twente Oost was al een bijdrage van 5.000 euro toegekend voor de Greune Ster. Op de dag van de opening werd Marcel Blokhuis, penningmeester van het dorpshoes, echter aangenaam verrast door Justin Rudolf en Inge Zwijnenberg. Namens de Rabobank overhandigden zij hem een cheque van tien mille. De bonus van 5.000 euro is met name bestemd voor de ontwikkeling van een lesprogramma op de Greune Ster, op een steenworp afstand gelegen van de school.

Namens de gemeente Losser stelde wethouder Harry Nijhuis bij de opening vast dat projecten als de Greune Ster alleen uitgevoerd kunnen worden dankzij twee verschillende vormen van kapitaal. Naast het geldelijk kapitaal in vorm van diverse subsidies is het beschikbaar hebben van voldoende vrijwilligerskapitaal een absolute voorwaarde om dit soort projecten van de grond te krijgen. Hij onderstreepte de gemeentelijke waardering voor het in De Lutte bereikte resultaat met het aanbieden van een hark en een schoffel voor de dorpsmoestuin. Hoogtepunt van de feestelijke opening was de onthulling van een schilderij gemaakt door Trude ter Hart. Met haar cursisten is schilderdocent Ter Hart de eerste gebruiker van de Greune Ster. Haar visualisatie van de Greune Ster, duidelijk geïnspireerd door ’n Greunen Stet, werd onthuld door Alfons Hampsink en Nico Weda, twee van de vele vrijwilligers die hebben bijgedragen aan de realisatie van het gebouw en de moestuin.